کیوی

کیوی درختچه ای است که میوه اش سبز رنگ بوده و به اندازه و شکل تخم مرغ است. این میوه دارای انواع مختلف است. طعم آن ترش و شیرین بوده و هر چه نارس تر باشد ترشی آن بیشتر است. خوب است بدانید در صورت برداشتن کرک روی کیوی می توانید این میوه را با پوست مصرف کنید. خاستگاه اصلی و اولیه کیوی کشور چین است. امروزه این میوه در ایران نیز کاشته می شود چرا که با آب و هوای بعضی مناطق کشور ما سازگار است. کیوی هنگامی که سبز است برداشت می شود و در جای سرد به مدت شش تا ده ماه قابل نگهداری می باشد. همین مساله باعث شده اغلب اوقات سال کیوی در بازار موجود باشد. با کیوی : سالاد، ترشی، مربا، دسر، شیرینی و بستنی تهیه می کنند.

kivi5

خواص غذایی دارویی کیوی

  • به سبب خاصیت مدر بودن کیوی و نیز مغذی و مقوی بودن آن، می توان کیوی را به مقدار کافی مصرف نمود بدون آنکه به وزن بدن افزوده شود.

  • عده ای از متخصصان براین عقیده اند که برای پیشگیری از تب، ناراحتی های معده و روده، بی حالی و خستگی، سرفه های شدید و زکام که براثر وجود باکتری ها بروز می کنند، مصرف صد و پنجاه میلی گرم ویتامین (ث) یعنی یک عدد کیوی بهترین راه حل است.

  • کیوی سیستم حفاظتی بدن را تقویت می کند.

  • ویتامین (ث) موجود در کیوی در کاهش علایم بیماری آسم موثر است.

  • کیوی منبع خوبی از پتاسیم است. کمبود یا فقدان پتاسیم در بدن باعث افسردگی و فراموشی
    می گردد. از این رو به افراد مسن و سالخورده خوردن کیوی و سایر منابع غنی از پتاسیم توصیه
    می شود.

  • کیوی باعث رقیق شدن خون می شود و به علت خاصیت کاهندگی در سطح گلیسریدها، غلظت خون را کاهش داده و مانع از تنگ شدن رگها شده و نهایتاً از بروز سکته جلوگیری می کند.

  • متخصصان علم تغذیه مصرف کیوی را به بیماران قلبی توصیه می کنند و آن را برای پیشگیری از بروز بیماری های قلبی مهم می دانند.

  • مصرف کیوی از بروز سرطان جلوگیری می نماید.

  • کیوی تقویت کننده قوه بینایی است.

  • مقدار ویتامین (ث) یک عدد کیوی بیشتر از یک عدد پرتقال است و در نتیجه این میوه یک آنتی اکسیدان قوی محسوب می شود.

  • سیگاری ها به ویتامین (ث) بیشتری نیاز دارند، زیرا مواد سمی مخصوصاً ردیکالهای آزاد موجود در دود سیگار، ویتامینها را از بین می برد. بنابراین سیگاری ها باید حدوداً چهل درصد ویتامین (ث) بیشتری مصرف کنند. این مقدار با خوردن دو عدد کیوی تامین می شود. (با خوردن کیوی، ضایعات مربوط به ویتامین (ث) جبران می شود ولی ضرری که کشیدن سیگار برای قلب، مجاری عروقی، ریه و سایر اندامهای بدن دارد جبران نمی شود).

  • مطالعات دانشمندان ایتالیایی نشان داده آن دسته از افراد دیابتی که به طور مرتب مقدار زیادی ویتامین (ث) مصرف می کنند میزان کلسترول پایینی دارند بنابراین به دیابتی ها خوردن کیوی توصیه می شود.

  • کیوی دارای آنزیمهایی است که پروتئین ها را تجزیه می کنند. متاسفانه این آنزیمها در معده به وسیله اسید معده از بین می روند به طوری که در معده و روده اثری ندارند ولی اسید معده بعد از خوردن غذاهای گوشتی و لبنی زیاد، مقداری خنثی می شود و آنزیمهای کیوی می توانند مدت کوتاهی فعالیت کنند و این زمان کافی است تا مواد پروتئینی به وسیله این آنزیمها به قطعات کوچکتری تجزیه شوند و این امر، عمل هضم غذاهای سنگین در معده و روده را آسان تر می کند.

  • متخصصان تغذیه به افرادی که رژیم غذایی کاهش وزن دارند توصیه می کنند کیوی را در برنامه خود بگنجانند.

  • کیوی رقیق کننده خون است و از چربی خون بالا، فشار خون، سرماخوردگی، ورم لوزالمعده و روماتیسم پیشگیری می کند.

  • کیوی یک منبع غنی از ویتامین (ث) است و ویتامین (ث) یکی از آنتی اکسیدانهای قوی است.
    بررسی ها نشان داده افرادی که در برنامه غذایی روزانه خود از انواع آنتی اکسیدانها استفاده می کنند، کمتر به بیماری های قلبی – عروقی، سکته قلبی، پیری زودرس و انواع سرطانها دچار می شوند و سیستم ایمنی بدنشان هنگام مقابله با استرس، قوی تر عمل می کند.

  • کیوی یک منبع مناسب از فیبر غذایی است و مطالعات نشان داده رژیمهایی که فیبر غذایی بالایی دارند، نمی گذارند سطح کلسترول خون به حد غیر مجاز برسد، به طوری که خطر ابتلا به بیماری های قلبی – عروقی و حملات قلبی کم می شود.

  • به دلیل اتصال فیبرهای موجود در کیوی به ترکیبات سمی موجود در روده بزرگ و دفع سریع تر آنها، احتمال بروز سرطان روده به حداقل می رسد.

  • گفته می شود خوردن روزانه چهار عدد کیوی، مشکل استرس و بی خوابی را از بین می برد.

  • آنزیم پاپایین موجود در کیوی باعث ترد و نرم کردن گوشت کبابی می شود. برای این منظور برشی از کیوی را به گوشت بمالید و سی تا شصت دقیقه صبر کنید.

  • پاپایین موجود در کیوی، استفاده از کیوی خام را در دسرهای حاوی شیر یا هر محصول لبنی دیگر نامناسب می کند. این آنزیم در عرض چند دقیقه در حالی که بوی بسیار بدی تولید می نماید، شروع به حل کردن پروتئین شیر می کند.

  • از برگ و شاخه گیاه کیوی به عنوان حشره کش و از جوشانده آن برای تهیه حشره کش استفاده
    می شود.

 

ترکیبات غذایی شیمیایی کیوی

آب، ویتامینهای (آ – A) ، (ب – B) ، (ث – C) و (ای – E) ، منیزیم، آهن، مس، فسفر، سدیم، کلسیم، سولفات و املاح معدنی، پتاسیم، پکتین، لوتن و زیگزانتین.

kivi3

تذکر

  1. هنگام خرید کیوی، آن را میان انگشتان خود قرار دهید و در صورتی که بر اثر فشار جزیی، نرمی زیردستان خود احساس کردید، از خرید آن صرف نظر کنید.

  2. هرگز این میوه را کنار سیب، گلابی و سیب زمینی قرار ندهید. زیرا از این میوه ها گازی متصاعد
    می شود که موجب رسیدن بیش از اندازه کیوی می شود.

  3. هرگز کیوی بسیار نرم یا لک دار نخرید، اما در صورتی که کیوی نارس است می توانید آن را درون کاغذ همراه با میوه هایی نظیر سیب، گلابی یا موز قرار دهید تا فرآیند رسیدن تسریع شود.

  4. صبح، ظهر، بعدازظهر و سرشب کیوی بخورید. چون بدن انسان نمی تواند ویتامین (ث) را ذخیره کند. بنابراین در فواصل زمانی مشخص این میوه را بخورید تا ویتامین بدنتان تامین شود.

  5. این میوه جزو میوه هایی است که دارای اگزالات هستند. اگزالات ترکیبی است که وقتی وارد بدن
    می شود، در مایعات بدن باقی می ماند و موجب بروز عارضه در اعضایی نظیر کلیه ها و کیسه صفرا
    می شود. بدین ترتیب افرادی که مستعد سنگ کلیه و سنگ کیسه صفرا هستند باید کیوی را با احتیاط مصرف کنند.

  6. اگزالات موجود در این میوه، مانع جذب کلسیم می شود. به این دلیل نباید حداقل دو تا سه ساعت قبل و بعد از مصرف لبنیات و حتی قرصهای کلسیم، این میوه را تناول کرد.

  7. کیوی در برخی افراد التهاب گلو به وجود می آورد، از این رو توصیه می شود تا پیش از معلوم شدن واکنش بدن نسبت به آنزیمهای موجود در آن، از خوردن مقدار زیاد کیوی خودداری کنند.

 

منبع: مجله روزهای زندگی 

همچنین ببینید

خواص بعضی از گیاهان

ترخون اشتهاآور است رشد و ایمنی بدن را ارتقا می‌بخشد موجب تحریک مغز و سیستم …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*