الفبـای ویتـامیـنها

یكی از نیازهای اساسی بدن ویتامین‌ها است. گروهی از کارشناسان تغذیه و طب مکمل در مقاله‌ای جامع، اطلاعات مفیدی را درباره انواع ویتامین‌ها و نقش آنها در بدن ارائه کرده‌اند که به شما امکان می‌دهد درباره نیازهای بدن خود بیشتر بدانید.

بدن انسان شبیه به یک موتور قدرتمند است و درست مثل یک ماشین باید دائما سوخت مناسب به آن برسد. بدن ما باید به طور مرتب با دریافت ویتامین‌های مناسب و سازگار احیا شود تا بتواند عملکرد صحیحی داشته باشد و درست کار کند. ویتامین‌ها که به عنوان کاتالیزورها و کوآنزیم‌ها در بدن عمل می‌کنند از سلول‌ها محافظت کرده و نقش‌های مهمی را در فعالیتهای سوخت و سازی بدن ایفا می‌کنند. اما هنوز دانش انسان درباره این ترکیبات ضروری و حیاتی بسیار اندک است. در این مقاله آمده؛ هر یک از ویتامین‌ها شامل ویتامین A ،C ،D ،E ، K و انواع ویتامین‌های B نقش منحصر به فرد و جداگانه‌ای در بدن ایفا می‌کنند. به استثنای ویتامین‌های B۱۲ و D۳، ویتامین‌های A ،B ، C و E از نوع ویتامین‌های موجود در رژیم غذایی هستند. بسیاری از افراد معتقدند؛ اگر روزی یک عدد قرص مولتی ویتامین بخورند مریض نمی‌شوند. یا با رسیدن به سن ۴۰ سالگی باید به عنوان مکمل یک داروی مولتی ویتامین را به رژیم خود بیفزایند. در واقع اگر مولتی ویتامین‌ها حاوی آهن و مواد معدنی باشند ممکن است مشکلات گوارشی ایجاد کنند. همچنین برخی از ویتامین‌ها مثل A، D۳، E و K به دلیل اینکه محلول در چربی هستند، مصرف دوز بالای آنها می‌تواند تاثیر سمی روی بدن داشته باشند و موجب بروز تغییرات روانی و نورولوژیکی شوند. به نوشته ایسنا به نقل از پایگاه اینترنتی نشنال ول بیینگ؛ از سوی دیگر، کمبود و فقدان این ویتامین‌ها نیز می‌تواند عوارض و پیامدهای جبران ناپذیری برای بدن داشته باشند. نکته دیگر که باید مورد توجه قرار بگیرد این است که افراد با شرایط بدنی متفاوت یا با بیماری‌های مختلف به رژیم‌های متفاوت و البته متناسب با بدن خودشان نیازمند هستند. بنابراین به جای تجویز شخصی این ویتامین‌ها، همواره توصیه می‌شود که تعیین نوع ویتامین و دوز مورد نیاز آن را به پزشک و درمانگر متخصص واگذار کنید تا با شناخت کافی از نیاز بدن شما آن را تجویز کند. در ادامه این کارشناسان تغذیه و طب مکمل، به منظور پیش آگاهی ما، عملکرد چند نمونه از ویتامین‌های مهم در بدن را توضیح می دهند:

ویتامین A:

این ویتامین برای سلامت چشم‌ها و رشد استخوان‌ها مورد نیاز است. این ویتامین همچنین به بهبود عفونتها کمک می‌کند و با تقویت سیستم ایمنی بدن و تقویت تولید RNA این تأثیر را اعمال می‌کند. ویتامین A در روغن کبد ماهی، تخم مرغ، میوه‌ها و سبزیجات به رنگ زرد، هویج، سیب زمینی شیرین، گرمک، هلو، فلفل زرد و انبه به وفور یافت می‌شود.

ویتامین B۱:

 به تبدیل گلوکز به انرژی کمک می‌کند و در برنج قهوه‌ای، پوست گندم و خشکبار یافت می‌شود.

ویتامین B۲:

 به تبدیل چربی‌ها، پروتئین‌ها و قند به انرژی کمک می‌کند و در تشکیل گلبول‌های قرمز خون موثر است. منبع غنی این ویتامین فرآورده‌های شیری، عصاره مخمر، گوشت ارگانیک، تخم مرغ و قارچ است.

ویتامین B۳:

این ویتامین به تنفس سلول‌های بدن کمک کرده و موجب سلامت پوست و حفظ تعادل قند خون است. منابع اصلی این ویتامین غلات سبوس دار، بنشن‌ها، ماهی، مرغ، بوقلمون و قارچ هستند.

ویتامین B۵:

به تولید هورمون ضدِ استرس کمک می‌کند و در تقویت سلامت پوست و مو و اعصاب موثر است. این ویتامین در تخم مرغ، مرغ، ماهی و سبزیجاتی مثل قارچ، آووکادو، عدس و دانه آفتاب گردان به وفور یافت می‌شود.

ویتامین B۹:

 این ویتامین یا همان اسیدفولیک برای زنان باردار بسیار ضروری است و به ساخته شدن DNA و پروتئین کمک می‌کند. منابع این ویتامین جگر مرغ، اسفناج، لوبیا قرمز، چغندر، نخود فرنگی، آووکادو و آب گوجه فرنگی هستند.

ویتامین B۶:

 به عنوان ویتامین ضدِ افسردگی شناخته شده و به خون سازی نیز کمک می‌کند و برای سوخت و ساز پروتئین و عملکرد سیستم عصبی حیاتی است. منابع اصلی آن شامل گوشت، ماهی آزاد، موز، کلم بروکلی، کلم و تمام سبزیجات با برگ سبز رنگ هستند.

ویتامین B۱۲:

به سلامت سیستم اعصاب و رشد سالم و تولید گلبول‌های قرمز خون کمک می‌کند. ویتامین B۱۲ در روده ساخته می‌شود. این ویتامین تنها در منابع گوشتی یافت می‌شود و کسانی که فقط از سبزیجات استفاده می‌کنند اغلب با کمبود این ویتامین مواجه می‌شوند.

ویتامین C:

به بهبود بافتها و شکل گیری استخوان‌ها و دندان‌ها کمک می‌کند و هم چنین سرشار از آنتی اکسیدان است. سبزی و میوه‌هایی مثل لیمو، توت فرنگی، طالبی، انگور، نخود، بروکلی، فلفل و مرکبات دیگر سرشار از این ویتامین است.

ویتامین E:

 مصرف دوز مناسب این ویتامین از سمی شدن کبد جلوگیری می‌کند و یک آنتی اکسیدان مهم برای حفاظت از سلول‌ها است. سویا، بروکلی، سبزیجات سبز رنگ، دانه آفتاب گردان، خشکبار و بنشن از غنی‌ترین منابع این ویتامین هستند.

ویتامین K:

 در فرآیند لخته شدن خون مهم است. از غنی‌ترین منابع این ویتامین خانواده کلم‌ها، گوجه فرنگی و بنشن هستند.

ویتامین D۳:

 برای سوخت وساز و شکل گیری استخوان‌ها و دندان‌ها ضروری است و جذب کلسیم را ارتقا می‌دهد. این ویتامین‌ها بر اثر تابش نور آفتاب به پوست در بدن تولید می‌شود. در موارد کمبود نور آفتاب مصرف ماهی، ساردین، تن، تخم مرغ و یا مکمل‌های این ویتامین توصیه می‌شود.

همچنین ببینید

درباره میوه‌ها بیشتر بدانیم – بخش دوم

قند میوه خوب است یا بد؟ بیشتر حجم میوه‌هایی که خورده می‌شود را آب تشکیل …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*