کدو حلوایی

کدو یکی از مهم‌ترین محصولات جالیزی است. کدو در بردارنده مجموعه‌ای غنی از انواع ویتامین‌ها، مواد معدنی و بسیاری از مواد مغذی و ریز مغذی مورد نیاز بدن است. مصرف گوشت و تخم کدو برای سلامتی بسیار سودمند است.

ترکیبات موجود در کدو

کاروتینوئید بسیار زیاد: هر قدر رنگ کدو به نارنجی روشن متمایل باشد، مقدار کاروتینوئید موجود در آن بیشتر است. کاروتینوئید سبب نابودی رادیکال‌های آزاد موجود در بدن شده و از پیری زودرس، بیماری‌های قلب و عروق و سایر عفونت‌ها جلوگیری می‌کند. همچنین لوتئین و زیاکسانتین موجود در کدو از چشم‌ها در برابر رادیکال‌های آزاد حفاظت نموده و از شکل‌گیری آب مروارید و نیز تحلیل بافت چشمی جلوگیری می‌کند.
پروتئین: تخم کدو حاوی مقدار زیادی پروتئین است. در واقع هر ۳۰ گرم تخم کدو حدود ۷ گرم پروتئین دارد. همچنین روغن موجود در تخم کدو دارای فیتوسترول است. این ماده که شبیه کلسترول است، می‌تواند جایگزین کلسترول بدن شده و بدین شکل به کاهش سطح کلسترول بدن کمک کند.
اسیدهای چرب ضروری: تخم کدو یک منبع سرشار از اسیدهای چرب ضروری است که فواید زیادی برای سلامت به‌همراه دارد. به‌عنوان مثال حفاظت از بدن در برابر فشار خون بالا، آرتروز و سرطان تا بهبود سلامت پوست و افزایش توانایی‌های ذهنی، همه و همه از اثرات مثبت اسیدهای چرب ضروری موجود در روغن تخم کدو هستند.

مصرف مداوم کدو (گوشت و تخم آن) می تواند به سلامت چشم و نیز سیستم ایمنی بدن کمک شایانی کند. 

ویتامین A: کدو منبعی غنی از این ویتامین است. 

ویتامین C :  این ویتامین با رادیکال‌های آزاد مقابله کرده و سبب بهبود سیستم ایمنی و نیز تولید کلاژن می‌شود.  همچنین ویتامین C  موجود در کدو می‌تواند از انواع مختلف سرطان‌ها پیشگیری کند.

 منیزیم: هم گوشت و هم تخم کدو در بردارنده مقادیر زیادی منیزیم است. بدن برای بسیاری از کارکردهای طبیعی خود به این ماده نیازمند است. همچنین مصرف منیزیم برای حفظ سلامت استخوان‌ها و دندان‌ها ضروری است.
پتاسیم و روی: این دو عنصر نیز به وفور در کدو یافت می‌شود. مطالعات نشان می‌دهد که داشتن یک برنامه غذایی سرشار از پتاسیم می‌تواند از بیماری‌های قلبی و عروقی و نیز فشار خون بالا جلوگیری کند. همچنین مصرف روی نیز برای استحکام بخشی به استخوان‌ها در افرادی که در معرض خطر ابتلا به پوکی استخوان هستند، سودمند است.
فیبر: گوشت کدو دارای کالری بسیار کم و در مقابل فیبر با کیفیت بسیار بالایی است. از این روی کدو برای درمان برخی اختلالات گوارشی نظیر یبوست یا سوء‌هاضمه مفید است. همچنین فیبر زیاد موجود در کدو به کاهش کلسترول
LDL (یا همان کلسترول بد) و نیز تنظیم قند خون خون کمک می‌کند.
فواید مصرف گوشت و تخم کدو
جلوگیری از سرطان پروستات: یکی از مواد موجود در تخم کدو، «فیتوسترول» نام دارد که می‌تواند خطر ابتلا به سرطان پروستات را کاهش دهد. این ماده سبب جمع شدن پروستات و تحریک ترشح موادی که از تبدیل تستوسترون به دی‌هیدوتستوسترون جلوگیری می‌کند، می‌شود. حجم زیاد ماده دی‌هیدوتستوسترون سبب افزایش اندازه پروستات می‌شود.

اثر ضد التهابی: بتاکاروتن موجود در گوشت و تخم کدو حاوی آنتی‌اکسیدان بوده و خواص ضدالتهابی دارد. مصرف مداوم کدو از تورم مفاصل و شکل‌گیری آرتروز جلوگیری می‌کند. همچنین کدو می‌تواند سبب کاهش سریع اثرات التهاب شود و برخلاف داروهای ضدالتهاب، عوارض جانبی هم ندارد.
هدیه‌ای برای پوست: مقدار زیاد ویتامین
A و C و E و همچنین روی موجود در کدو، آن را برای سلامت پوست بسیار ارزشمند می‌سازد. مصرف یک فنجان تخم کدو در هر روز سبب تأخیر در چین و چروک خوردن پوست و نیز تأمین مواد مورد نیاز پوست می‌شود.
دشمن سنگ کلیه: مصرف ۵ تا ۱۰ گرم تخم کدو در روز سبب جلوگیری از تشکیل سنگ کلیه می‌شود.دارویی علیه افسردگی: گوشت کدو دارای ال- تریپتوفان و در نتیجه سبب برانگیختن حس شادی در انسان است. گنجاندن کدو در برنامه غذایی سبب بهبود روحیه و جلوگیری از افسردگی می‌شود.مبارزه با انگل‌ها: از گذشته‌ها در بسیاری از فرهنگ‌ها (از جمله فرهنگ چینی) از کدو برای مقابله با انواع مختلفی از انگل‌ها بهره گرفته می‌شد.خاصیت ادرارآوری: کدو دارای خاصیت طبیعی ادرارآوری است. در واقع کدو به خارج ساختن مواد سمی و زاید از بدن کمک کرده و سبب افزایش سلامت درونی بدن می‌گردد.

 

 

به گزارش سرويس بهداشت و درمان باشگاه خبرنگاران،گل‌های این گیاه زرد و میوه آن شبیه خربزه و یا خیلی بزرگتر از آن است. قسمت‌های مورد استفاده کدو حلوایی عبارتند از: میوه، پوست، تخم میوه، گل کدو حلوایی را به صورت پخته، ترشی، مربا، تهیه روغن، مورد استفاده قرار می‌دهند.

خواص کدو حلوایی:

یرقان (زردی) را برطرف می‌کند. انواع کدو، ادرار آور و تب بر است.

تخم کدو به خصوص پوست سبز رنگ آن ضد کرم است. لذا مصرف مقدار ۷۵ تا ۱۰۰ گرم تخم کدو در مورد افراد بزرگسال و ۳۷ تا ۵۰ گرم آن در مورد اطفال تجویز شده است.

کدو حلوایی، سینه را نرم و اخلاط و سرفه را آسان می‌کند.

اگر کدو حلوایی را پخته به صورت کرم به صورت بمالید و نیم ساعت صبر کنید، رنگ چهره و رخسار باز شده و صورت را براق و زیبا می‌نماید. خوردن کدو، موجب برطرف شدن غم و اندوه است.

خوردن کدو با عدس رقت و نرمی قلب می‌آورد. کدو برای درمان قولنج مفید است.

خوردن کدو مغز را تقویت می‌کند. روغن تخم کدو برای تسکین درد بواسیر بسیار مفید است.

جوشانده گل کدو برای سینه بسیار مفید است.خوردن کدو باعث تجدید قوای جسمی و روحی بدن و موجب استحکام بافت‌های بدن می‌شود. خوردن کدو، خوابی راحت به دنبال دارد و کسانی که دچار کم خوابی هستند، کدو برای درمان کم خوابی آنها مؤثر است.

کدو طبیعتی سرد دارد. کدو صفرا را تسکین می‌دهد.

شیره تخم کدو یبوست را برطرف می‌کند لذا باید صبح ناشتا یک فنجان از آن میل شود.

ابن سینا پزشک ایرانی، کدو را برای رفع سرد درد و رفع بی‌خوابی و درمان خستگی اعصاب تجویز می‌کرد.

کمپوت کدو مخلوط با سیب، غذای ملین خوبی است و برای دفع یبوست تأثیر زیادی دارد.

چون کدو به آسانی پخته می‌شود غذایی فوق‌العاده مفید برای معده‌های ضعیف است. کدوی پخته را به بچه‌ها، پیرمردان و به کسانی که دچار بیماری عفونت شده‌اند و دوره نقاهت را می‌گذرانند، بدهید.

کدوی پخته با عدس، غذایی مناسب برای گرفتگی سینه است.

کمپوت کدو برای مبتلایان به سنگینی معده و اسهال مفید است؛ برای این منظور می‌توان ۱۰۰ گرم گوشت کدو را تکه تکه کنید و در یک لیتر آب آنقدر بجوشانید تا نصف آب بخار شود و پس از صاف کردن آب آن را بگیرید و با مقداری شکر آن را شیرین کرده و هر وقت مایل بودید آن را مصرف کنید. آب کدویی که به ترتیب بالا به دست می‌آید برای تسکین درد بواسیر مؤثر است. لذا نوشیدن سه بار در روز از آب کدو تجویز شده است.

بر اساس نتایج پژوهش‌های متعدد، کدو سلول‌های مغز را فعال می‌کند و به شکل چشمگیری حافظه را تقویت می‌کند. پزشکان می‌گویندکه کدو کار هضم غذا را آسانتر می‌کند.

اگر پوست کدوی خام را به صورت مرهم بر روی زخم‌های سطحی پوست یا سوختگی‌های شدید قرار دهید، یوست را نرم می‌کند.

کمپوت کدو مخلوط با سیب از غذاهای مفید برای بیماران مبتلا به ورم پروستات است.آب کدوی پخته، ادرار آور خوبی است و برای رفع اختلالات کلیه و مثانه است.

ضماد (مرهم) کوبیده کدو برای درد سر و درد شقیقه بسیار سودمند است.

آب کدو که شیره آن کشیده شده برای بیماران مبتلا به یرقان (زردی) مفید است.

اگر سه روز صبح ناشتا، هر دفعه ۵ مثقال تخم کدو را بکوبید و شیره آن را بگیرید برای رفع کرم کدو داروی بی‌نظیری است.
مربای کدو تقویت کننده بدن و اعصاب است. ترشی کدو، اشتها آور و هضم کننده غذا است.

کدو حلوایی را پخته و به صورت مرهم برای رفع ورم و التهاب در محل مورد نظر قرار می‌دهند.

غرغره با آب کدوی پخته برای درمان گلو درد مفید است. سوخته شده پوست کدو، برای بند آوردن خون اثر معجزه آسا و بسیار سریع دارد، به طوری که فوراً خونریزی را بند می‌آورد و دو لبه زخم را به هم می‌چسباند و سوزش و ناراحتی زخم را خیلی زود تسکین می‌دهد.

سوخته پوست کدو حلوایی برای درمان سوختگی‌ها مفید است بدین منظور باید پوست سوخته شده کدو را در روغن زیتون یا خوراکی مخلوط کرده و در محل سوختگی بمالید.

سوخته پوست کدو، پیسی و لکه‌های سفید پوست را درمان می‌کند، بدین منظور باید پوست کدو حلوایی را خشک کرده و بسوزانید سپس این پوست سوخته را در سرکه مخلوط کرده هر روز لااقل یک مرتبه در محل بمالید تا بهبودی حاصل شود.

پوست سوخته شده کدو حلوایی به ترتیبی که گفته شد برای درمان خونریزی احشاء و بواسیر مفید است.

خوردن روغن کدو برای معالجه افسردگی، غم و غصه، خمودگی اعصاب، مالیخولیا و تشنج بسیار مفید است.

خوردن مغز خام تخم کدو به مقدار ۳۵ گرم در روز برای درمان سوزش ادرار، زخم معده، خش خش سینه، اخلاط خونی، خونریزی ریه و تسکین صرفه مفید است.

روغن تخم کدو برای بی‌خوابی بسیار مفید است و مقدار استعمال این روغن در هر مرتبه حداکثر ۳۵ گرم است.

مغز تخم کدو برای درمان سل، تب های حاره، تشنگی و زخم روده مفید است.

انواع کدو دارای ویتامین‌های زیادی است و برای امراض قلبی بسیار مفید است.

مرهم کدو حلوایی برای درمان دمل مفید است. ضمادها و مرهم‌هایی که با برگ‌های تازه یا گوشت تازه درست می‌کنند سوختگی سوداهای متورم، کوفتگی و خراش های جزئی روی پوست را تشکیل می‌دهد.

کدو تنبل سرشار از ویتامین (آ) است و اگر شیره کدو را بکوبند و در شیر یا آب بپزند، خنک است و برای رفع عطش ناشی از تب مصرف می‌شود.

ـ بر اساس نتایج پژوهشی جدید، کدو حلوایی علاوه بر خواص متعدد از پیری پوست جلوگیری می‌کند. کدو حلوایی سرشار از آنتی اکسیدان است.

خوردن ۱۵۰ گرم از آن در روز نیاز بدن به الیاف را تأمین می‌کند. کدو حلوایی به سبب داشتن کلسیم، فسفر، منیزیم و آهن بسیار مغذی است.

 

همچنین ببینید

خواص بعضی از گیاهان

ترخون اشتهاآور است رشد و ایمنی بدن را ارتقا می‌بخشد موجب تحریک مغز و سیستم …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*