کاهو یک سبزی مغذی یکساله با برگهای پهن، دراز و آبدار، به رنگ سبز و با طعم کمی شیرین است که تقریباً در تمام نواحی دنیا یافت می شود. منشاء آن هندوستان و آسیای مرکزی بوده و طبق مدارک به دست آمده، از شش قرن قبل از میلاد مسیح به صورت خوراکی در ایران مصرف می شده است.
خواص غذایی – دارویی کاهو
-
کاهو از نظر طب حکمای سنتی ایران دارای طبیعت سرد و تر می باشد.
-
خوردن آن چهره انسان را با طراوت کرده و در گونه ها سرخی زیبایی پدید می آورد.
-
به اشخاصی که مبتلا به تپش قلب، نورالژی، درد اعصاب و بی خوابی هستند، توصیه می شود همراه شام کاهو مصرف کنند یا شبها پیش از خواب جوشانده شصت گرم کاهو را در یک لیتر آب تهیه نموده و میل نمایند. این جوشانده هنگام اختلالات کبدی، بخصوص یرقان موثر بوده و کبد را از سموم پاک می کند.
-
کاهو برای افرادی که صفراوی مزاج و گرم مزاج هستند با بر اثر کم شدن رطوبات مراکز مغزی یا کم شدن هورمون مخصوص خواب به بی خوابی مبتلا شده اند، نیز بسیار مفید است.
-
به خاطر داشتن طبیعت آرام کننده، درد معده را تسکین می دهد.
-
کاهو به علت داشتن املاح منگنز و روی، از سفید شدن موی سر جلوگیری کرده و مانع ریزش آن
می شود. بخصوص اگر ناشتا مصرف شود، موی سر را به رنگ سیاه زیبایی در می آورد. -
برای تقویت بینایی توصیه شده است، برگ کاهوی پخته را اگر بر روی چشم قرار دهند، جهت رفع التهاب چشم بسیار موثر است. همچنین ضماد آن ورمهای پوستی و ورم چشم رااز بین می برد.
-
کاهو حاوی ویتامین (ث) می باشد که ضد اسکوربوت است.
-
ملین، ضد یبوست و خشکی مزاج است. ضمن آنکه برای اختلالات قاعدگی نیز مناسب می باشد.
-
به علت داشتن مقدار زیاد سلولز، تخلیه امعاء را آسان کرده و برای مبتلایان به انسداد مجرای کیسه صفرا و نیز اشخاصی که کلسترول خونشان زیاد است و استعداد چاق شدن دارند، بسیار مفید است.
-
تنظیم کننده فشار خون بوده و فشار خون را کاهش می دهد.
-
کاهو در خود مس داشته و برای تقویت کبد بسیار مفید است.
-
به کسانی که می خواهند خون صاف و تمیزی داشته باشند، خوردن کاهو پیشنهاد می شود چرا که کاهو خون را صاف و تصفیه کرده و اخلاط را رقیق می کند.
-
انواع متفاوت کاهو، به علت داشتن آهن فراوان، برای ساختن خون مفید است.
-
خوردن آن به جهت زیاد شدن شیر بانوان بسیار توصیه شده است.
-
برای برطرف کردن سردرد، زکام و درد سینه موثر است.
-
کاهو برای رفع تحریکات و سرفه های عصبی بسیار مفید است.
-
کاهو زخمهای مثانه و مجاری ادراری را درمان میکند. همچنین خوردن آن را برای معالجه یرقان، سل، انسداد مجاری طحال و کبد و بند آمدن ادرار تجویز کرده اند.
-
کاهو مقدار خون قاعدگی و حجم ادرار را افزایش داده و برای رفع سوزش مجرای ادرار مفید است.
-
منیزیم موجود در کاهو دارای قوای حیاتی بسیار زیادی می باشد و برای نسوج، عضلات، مغز و اعصاب مفید بوده و خاصیت ضد تشنج دارد.
-
کاهو در درمان جذام کاربرد دارد.
-
برگ کاهو برای مفاصل مفید بوده و تسکین دهنده عطش و التهاب است. همچنین ورم غدد لنفاوی را برطرف می کند.
-
خوردن کاهو برای کسانی که تحریکات عصبی دارند یا مبتلا به برونشیت، سیاه سرفه، آسم، دیابت، نقرس، سنگ کلیه و قاعدگی های دردناک هستند، مفید است.
-
برای رفع بوی بد دهان کافی است برگهای سبز کاهو را خوب بجوید.
-
اگر کاهو با سرکه یا سکنجبین میل شود، اشتها آور خواهد بود. ضمن آنکه در دفع صفرا بسیار موثر است.
-
اگر لاغر هستید و می خواهید چاق شوید، به جای سرکه روی سالاد کاهو سکنجبین بریزید و کاهو را همیشه با آن میل نمایید. اگر چاق بوده و می خواهید لاغر شوید، کاهو یا سالاد آن را با سرکه، کمی گلپر و مقدار خیلی کم نمک، قبل از شروع غذا بخورید.
-
اگر کاهو مخلوط با عصاره هویج خورده شود، برخاصیت آن افزوده می گردد.
-
نوشیدن مخلوطی از عصاره های کاهو، هویج و یونجه، ریشه مو را تقویت می کند.
-
برای برطرف کردن سرخی صورت، برگهای سبز کاهو را کوبیده و تا نیم ساعت روی قسمت های سرخ قرار دهید، سپس آن را بشویید و این کار را چندین بار تکرار کنید.
-
استفاده از کمپرس و ضماد پخته کاهو، برای درمان سوختگی ها بویژه آفتاب سوختگی موثر است.
-
ضماد پخته کاهو با کمی روغن زیتون، برای معالجه دمل، کورک، آبسه، ورم چشم و تسکین درد آن بسیار موثر است. ضمن آنکه ضماد خشک و پودر شده کاهو جهت التیام زخمها و جوشهای دهان دارای فایده است.
-
چنانچه کاهوی سوخته را به صورت گرد بر روی جوشها و زخمها بپاشند. برای التیام جراحات و ترمیم هرچه زودتر آنها مفید است.
-
تخم کاهو جهت دفع نزله و درد سینه مفید است.
-
خوردن تخم کاهو سرماخوردگی را برطرف می کند.
-
تخم کاهو تکرر ادرار و قطره قطره شدن ادرار را شفا می دهد. برای این منظور می توان هفت گرم تخم کاهو را به صورت گرد، جوشانده یا دم کرده تناول کرد.
-
برای رفع ورم و درد چشم، محلول جوشانده تخم کاهو را به مقدار یک قاشق چایخوری در یک فنجان آب توصیه می کنند. همچنین استفاده از این جوشانده در معالجه آسم و سینه پهلو موثر است.
ترکیبات غذایی – شیمیایی کاهو
آب، ویتامینهای (آ – A) ، (ب ۱ – B1) ، (ب ۲ – B2) ، (ب ۳ – B3) ، (ب ۶ – B6) ، (ث – C) ، (ای – E) و (کا – K) ، پروتئین، قند، چربی، کلسیم، فسفر، آهن، پتاسیم، سدیم، منیزیم، منگنز، ید، مس، روی، نیکل، کبالت، برم، سولفور، موم، رزین، ارسنیک، اسیداگزالیک و لاکتوکاریوم.
تذکر
-
هرچه برگهای کاهو رنگ سبزتری داشته باشند، از ازرش غذایی بسیار بیشتری برخوردار هستند. به همین جهت خوردن هر چه بیشتر این نوع برگها توصیه می شود.
-
کاهو وقتی به تخم می نشیند، تمام خواص درمانی خود را به طور کامل به دست می آورد. اما طعم آن در سالاد کمی تلخ و تند می گردد. بنابراین اگر می خواهید کاهو را برای درمان بیماری مورد استفاده قرار دهید، باید کاهوی تخم دار انتخاب کنید.
-
اگر می خواهید کاهو زودتر هضم شود باید آن را با کمی سرکه مصرف کنید.
-
بهتر است همیشه کاهو قبل از غذا مصرف شود. زیرا هضم آن آسان تر است و به راحتی از مجاری دستگاه گوارش عبور کرده و راه را برای مواد غذایی بعدی باز می کند. اگر کاهو را بعد از غذا بخورید غذاهایی را که به خوبی هضم نشده اند به خارج دفع می کند.
-
برای اینکه طعم سالاد کاهو بهتر شود چند برگ لطیف ترب به آن اضافه کید.
-
خوردن کاهوی پخته، هضمش آسان تراست و خاصیت غذایی اش نیز بیشتر می باشد.
-
زیاده روی در مصرف کاهو برای افراد مبتلا به سل و تنگی تنفس مضر می باشد. همچنین باعث کندی حافظه، فراموشی، نفخ معده و روده ها، کم شدن قدرت جنسی، ضعف بینایی و سستی در بدن می شود. ضمن آنکه برای مبتلایان به ورم قولون نیز مضر است. برای برطرف کردن این عوارض می توان کاهو را با نعناع، کرفس، کاکوتی و زیره میل کرد.
منبع: مجله روزهای زندگی