علل بی خوابی :
- گرمی و خشکی مزاج .
- حضور رطوبت شور در مغز.
- درد و فکر زیاد که عموم بدن و ذهن را در بر گیرد.
- روشنایی و یا روشن بودن مکان خواب افرادی که آمادگی ابتلا به بی خوابی را دارند.
- انباشته شدن معده از غذا و سوء هاضمه.
- خوردن غذاهای نفاخ و باد زا که باعث به هم ریختن خلطها شده و ایجاد خوابهای پریشان و ترسناک می کند.
- تبی که باعث تولید بخارهای خشک و سوزناک شده و این بخارها باعث آزرده شدن مغز شوند.
- ورمهای سودایی.
- بی خوابی در افراد مسن و پیر به علت بورکی و شور بودن خلطهای این افراد و خشکی جوهر مغزشان است.
درمان علل ایجاد کننده بی خوابی
اگر علت بی خوابی خشکی مزاج باشد، استفاده از غذاهای رطوبت بخش و شستشو و حمام کردن به اعتدال، در درمان موثر است. اگر حمام رفتن درمان کننده و خواب آور نبود، نشان دهنده آن است که بدن بیمار، مزاج معتدل و روبراهی نداشته و خشکی خلطهای ناپسند بر مزاج بدن بیمار مسلط شده و حمام رفتن سودمند نیست. لذا این فرد باید از فکر کردن و خسته شدن به افراط پرهیز نموده، طبق برنامه، استراحت و آرامش داشته و سر خود را با روغنهای عرق آور خصوصاً روغن نیلوفر و سرشیر (خامه) چرب کرده، ماساژ دهد. کف پاها را نیز ماساژ دهد. ماساژ دادن ناحیه ملاج (شیردان) با سرشیر و خامه هر شب (حداقل به مدت ۱۴ شب) کمک کننده است.
اگر علت بی خوابی گرمی باشد، استفاده از کدو، خرفه، لعاب اسفرزه و همیشه بهار کمک کننده است. برای خوابیدن، گوش دادن آوازهای لذتبخش و شنیدن صدای شرشر آب و خش خش برگ درختان کمک کننده است.
اگر علت بی خوابی تب باشد، پاشیدن آب به صورت و مالیدن روغن خشخاش و روغن کاهو به پیشانی و شقیقه درمان کننده است.
اگر علت بی خوابی رطوبت بورکی و شور باشد، فرد باید از خوردن غذاهای تند و شور پرهیز نموده و گوشت نرم و لطیف و آبگوشت کم نمک بخورد.
اگر بی خوابی تنها به دلیل خسته شدن و ورزش کردن باشد، حمام کردن و نوشیدن موادی که باعث کاهش اشتها به غذا شود و سپس کمی غذا خوردن باعث خواب معتدل می شود.
میوه ها و سبزی های موثر در رفع بی خوابی
- نوشیدن یک فنجان از دم کرده برگ پرتقال با پوست نارنج یا بهار نارنج در چند شب پیاپی، بی خوابی را معالجه می کند.
- اگر دم کرده شکوفه تازه یا خشک شده (به) به مقدار سی گرم در یک لیتر آب را با عرق بهار نارنج مخلوط کرده و بیاشامید، بزودی به خواب عمیق و راحتی فرو خواهید رفت.
- برای درمان بی خوابی، دم کرده گل (به) ( ۳۰ گرم گل (به) را در یک لیتر آب جوش ریخته و به مدت پنج دقیقه بگذارید تا دم بکشد ) را با آب بهار نارنج مخلوط کرده و قبل از رفتن به رختخواب بنوشید.
- مصرف مغز نارگیل خشک همراه با مغز گردوباعث رفع بی خوابی می شود.
- گریپ فروت داروی خواب است. اگر می خواهید خواب خوش و سنگین داشته باشید، یک گریپ فروت و یا آب آن را گرفته قبل از رفتن به رختخواب بخورید.
- خوردن یک سیب هر شب ساعتی قبل از خواب، بی خوابی را رفع کرده خواب آرامی به دنبال می آورد. مخصوصاً سیبی که با مقداری کره خورده شود.
- اگر می خواهید شب، خواب راحتی داشته باشید، بعد از غذای شب و یکی دو ساعت قبل از خواب چند دانه نارنگی بخورید تا خواب شما عمیق شود.
- اگر مشکل کم خوابی یا بی خوابی دارید، حتماً پیش از خواب مقداری عرق بهار نارنج یا چای آن را بنوشید.
- زغال اخته حاوی مقادیر زیادی هورمون ملاتونین است. این هورمون خواب انسان را راحت و عمیق می کند و مسئولیت تنظیم ریتم ۲۴ ساعته، روز و شب بدن را به عهده دارد.
- منیزیم و ویتامین – موجود در هندوانه و زردآلو رسیده در تسکین و آرامش اعصاب بسیار مفید بوده و به رفع کم خوابی کمک شایانی می کند.
- آووکادو بی خوابی را درمان می کند زیرا دارای تریپتوفان است.
- گفته می شود خوردن کیوی، موز، پوملو، کدو حلوایی، روغن تخم کدو، مربای کدو حلوایی، مصرف انواع کدو، سیر، موسیر مشکل استرس و بی خوابی را از بین می برد.
- جهت درمان بی خوابی یک قاشق سوپخوری گل زالزالک را در یک فنجان آب جوش دم کرده و تا سه فنجان از آن را در روز میل نمایید.
- میوه زالزالک یکی از بهترین آرام کننده ها است و تمام کسانی که احساس خستگی می کنند و کسانی که نیرویشان به تحلیل رفته، آنان که بد خواب هستند و راحت تنفس نمی کنند و کسانی که به سرگیجه، تپش قلب و اضطراب گرفتارند و یا دچار استرس هستند همه می توانند بدون دغدغه خاطر از زالزالک استفاده کنند.
- کرفس و آب کرفس از بی خوابی و بد خوابی جلوگیری می کنند. این سبزی به خاطر داشتن چربی های طبیعی و ضروری و املاح و ویتامینها و هورمونهای گیاهی سبب نوعی آرامش در بدن می شود و سیستم مغز و اعصاب را تسکین می دهد.
- ویتامین (۶ ب – b6) موجود در سیب زمینی برای تولید سروتونین که کمبود آن باعث افسردگی می شود، ملاتونین، هورمونی که برای خواب شبانه به آن نیاز داریم، آدرنالین و نورایی نفرین، هورمونهایی که به ما کمک می کند تا به استرس واکنش دهیم ضروری می باشد.
- اگر اشخاص عصبانی و پریشان، هنگام شب قبل از خواب، کاهو بخورند، از خواب راحت و آرامی برخوردار خواهند شد.
- چنانچه دچار بی خوابی هستید، اگر شبها همراه با غذای خود عادت به خوردن پیاز پیدا کنید، خیلی زود خواب به سراغ شما خواهد آمد. چرا که پیاز فرسودگی جسمی و عصبی را تسکین داده و هضم مواد نشاسته ای را آسان ساخته و شخص را برای یک خواب راحت آماده می کند.
- ترخون به عنوان یک آرامبخش ملایم برای بهتر خوابیدن مصرف می شود. برای این منظور همچنین خوردن نعناع، چای نعناع، شوید، تخم شوید، خرفه، سوسنبر، دم کرده سوسنبر نیز توصیه می شود.
- یکی دیگر از موارد مصرف قطره منتول در محیط های سربسته برای ضد عفونی کردن فضا و کاهش میکروبهای سرماخوردگی، رفع خستگی و ایجاد خواب راحت می باشد.
تذکر
- زیاد بوییدن (بو کردن) بهار نارنج، بی خوابی می آورد که مصلح آن گلاب می باشد.
- مصرف بیش از حد میوه پرورده زیتون در آب نمک، باعث بی خوابی و لاغری می شود و مصلح آن، مغز گردو و بادام است.
- وقتی افراد به بی خوابی مبتلا هستند، باید از مصرف مقدار زیاد یا طولانی مدت جینسینگ پرهیز کنند.
- زیاده روی در مصرف تره، باعث تاری چشم و دیدن خوابهای آشفته می شود.