امروزه عملهاي جراحي براي درمان افتادگي پلك طرفداران زيادي پيدا كرده است، اما شايد خيلي از مردم ندانند اينگونه جراحيهاي گاه غير ضروري چقدر ممكن است برايشان مضر باشد و به چشم آسيب برساند.
درمان افتادگي پلك
دكتر حسین سالور فوق تخصص اكولوپلاستیك در این باره به «جام جم» می گوید: «اكولوپلاستیك یكی از رشته های فوق تخصصی چشم پزشكی است. این رشته درمان بیماری ها و جراحی های مربوط به حدقه چشم، پلك و مجاری اشكی را شامل می شود. در نتیجه درمان هر مشكلی كه در ارتباط با مجاری اشكی باشد، به این پزشكان مربوط است.
به عنوان مثال اگر فرد اشك ریزش یا كمبود اشك داشته باشد باید به این پزشكان مراجعه كند. بیماری های پلك مانند تومورهای پلك، افتادگی و ترمیم پلك و همچنین عمل های جراحی زیبایی پلك از دیگر وظایف این پزشكان است.»
وی یادآور می شود: «با وجود این كه اغلب چشم پزشكان هم می توانند این گونه عمل ها را انجام دهند ولی مواردی مانند شكستگی های حدقه چشم، تومورهایی كه در حدقه چشم وجود دارند و جلو آمدن چشم بر اثر بیماری تیروئید از جمله مواردی هستند كه فقط متخصصان اكولوپلاستیك قادر به تشخیص، جراحی و درمان آنها هستند.»
دكتر سالور می افزاید: «مردم بیشتر در مورد افتادگی پلك و تصادف هایی كه منجر به شكستگی هایی در حدقه چشم شود، به ما مراجعه می كنند. البته چون مردم عادی اطلاع زیادی در این زمینه ندارند، همكاران چشم پزشك هستند كه بیماران را به ما ارجاع می دهند.»
افتادگی پلك
دكتر سالور در باره بیماری افتادگی پلك ها می گوید: «همه افتادگی های پلك را نمی توان طوری عمل كرد كه زیبایی آن مثل پلك دیگر شود. در هر صورت پلك جزئی از چشم است. بنابراین عمل باید طوری انجام شود كه به خود چشم صدمه نرسد. بعضی انواع افتادگی های پلك به دلیل بیماری های عمومی چشم ایجاد می شوند. به عنوان مثال در برخی موارد حركت چشم در جهات مختلف مختل شده و پلك دچار افتادگی می شود. در برخی موارد نمی توانیم پلك را خوب بالا ببریم چون با این كار پلك بسته نشده و به چشم آسیب می رسد. بنابراین در مواردی ممكن است از نظر زیبایی نتوان پلك را كاملا بالا برد.»
وی می افزاید: «در اغلب موارد كه افتادگی خفیف است یا افتادگی ثانویه ایجاد می شود، این مساله قابل حل است. اما نكته مهم این است كه عمل افتادگی پلك باید توسط چشم پزشك انجام شود، چون این مشكل مربوط به خود چشم است و در نتیجه بهتر است پزشكان متخصص چشم این جراحی را انجام دهند.»
سوختگی و چشم
سوختگی ها نیز برای سلامت چشم مشكلاتی ایجاد خواهند كرد. دكتر سالور با ذكر این نكته كه در برخی انواع سوختگی ها خود چشم و قرنیه آسیب می بیند و در موارد دیگر چشم ها سالم بوده ولی به پلك ها صدمه می رسد، می گوید: «در مواردی كه پلك ها آسیب می بینند، اگر فرد اقدام به ترمیم پلك نكند، مشكلاتی جدی تر برای چشم ایجاد خواهد شد. ممكن است پلك آسیب دیده بسته نشود، در این صورت چشم آسیبی جدی خواهد دید. بنابراین سوختگی یا هر بیماری دیگری مانند بعضی فلج های صورت كه بر اثر آنها پلك بسته نمی شود، پیگیری جدی نیاز دارند.»
دبیر علمی بیستمین كنگره سراسری چشم پزشكی ایران می افزاید: «برای معالجه هر مشكلی كه در اطراف چشم یعنی ناحیه پلك و ابرو و دور حدقه بروز می كند بهتر است به فوق تخصص های چشم پزشكی مراجعه شود.»
مشكلات مادرزادی
دكتر سالور در توضیح مشكلات و بیماری های مادرزادی چشم نیز می گوید: «افتادگی و تشكیل نشدن پلك از جمله مشكلات مادرزادی هستند كه ممكن است به وجود آیند. در مواردی اطراف چشم، پلك تشكیل نمی شود. البته این مشكل انواع مختلفی دارد. اگر قسمتی از پلك تشكیل نشود، عمل جراحی راحت تر و البته موفقیت آمیزتر است. اما اگر پلك به طور كامل تشكیل نشده باشد، به طور معمول خود چشم هم ضایعه دارد. ولی در هر صورت آنها را هم می توان ترمیم كرد.»
این پزشك متخصص در مورد افتادگی پلك در دوران كودكی به والدین هشدار می دهد و می گوید: «اگر والدین با افتادگی چشم مادرزادی در بچه ها مواجه شدند، مراجعه به چشم پزشك را نادیده نگیرند. این افتادگی ممكن است باعث تنبلی چشم شود. به همین دلیل به هیچ وجه نباید مراجعه به چشم پزشك را فراموش كرد. در مورد خیلی از این افراد باید به سرعت و قبل از این كه چشم تنبل شود، عمل جراحی انجام شود.»
دكتر سالور با اشاره به برگزاری بیستمین كنگره چشم پزشكی ایران كه از ۸ تا ۱۱ آذر ماه در سالن همایش های بین المللی دانشگاه شهید بهشتی برگزار می شود، می گوید: «اطلاعات پزشكان در این كنگره ها به روز شده و با تكنیك های جدید تشخیص و عمل های جراحی آشنا می شوند. در نتیجه بهتر می توانند در خدمت مردم بوده و آنها را درمان كنند. بنابراین به دلیل پیشرفت دائم و سریع علوم، برگزاری چنین كنگره هایی ضروری به نظر می رسد.
منبع : jamejamonline.ir